Det går faktiskt alldeles utmärkt att baka ojuliga kakor i juliga formar som jag gjorde här. Visst erkänner jag direkt att resultatet inte är så fint och detaljerat som jag tänkt mig men så är det ibland – florsocker to the rescue!
Jag har sett proffs som garnerar sina kakor med glasyr för att pepparkaksgubbarna ska synas bättre och det är så snyggt. Det får bli nästa projekt.
Den här formen heter Gingerbread Family och kommer från favoriten NordicWare.
Citronkaka med vallmofrön
5 msk Vatten
2 msk Chiafrön
3 dl Socker
200 g Margarin
1½ dl Havremjölk
1½ msk Citronpulver alt 1 st Citron
½ dl msk Vallmofrön
4 dl Mjöl
2 tsk Bakpulver
Margarin och mjöl till formen
Ev florsocker
Rör samman vatten och chiafrön, låt svälla i några minuter. Smält margarinet och blanda med mjölken och chiaröran. Tillsätt citronpulvret eller riv skalet från citronen och pressa ur all saft, tillsätt. Rör samman mjöl, vallmofrön och bakpulver och rör snabbt ihop.
Smörj formen med mjukt margarin och mjöla ordentligt. Häll upp smeten och knacka formen mot bordet så att smeten fördelar sig ordentligt. Grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen, 30-40 minuter eller tills kakan är stilla. Låt svalna i formen en stund innan du stjälper upp den. Pudra eventuellt med florsocker.Enkelt & gott!