Frusen blåbärscheesecake

När jag var liten blev familjen bjudna på något ruskigt gott och annorlunda som de kallade ”Ostglasstårta”. Det lät inte särskilt gott eftersom den enda ost jag, eller många svenskar, var vana vid var vanlig hårdost och möjligen mjukost på tub.

Receptet fanns dock i en vanlig svensk kokbok och jag gjorde den många gånger när det var speciella tillfällen. Älskade det tunna lagret Digestive i botten och ovanpå och den lena fyllningen. Många år senare kom Cheesecake på tal, det var tydligen ett vanligt amerikanskt bakverk som fanns både som frusen och bakad. Tycker det är intressant att den tiden, före internet och före alla matlagningsprogram, så var man nästan tvungen att ha någon slags direktkontakt landet i fråga eller någon globetrotter som kunde lära oss om utländska rätter.

Visst är det trevligt att på några sekunder hitta nästan allt man vill veta men ändå saknar jag att lite, i vissa lägen, leva i ovisshet, gissa sig fram eller låta nyfikenheten hitta nya vägar.

I vilket fall som helst, det här är inte den ostglasstårta jag gjorde som barn men det är samma grundidé.

Toppingen nedan är ett förslag och kan hoppas över eller så kan du såklart välja att toppa tårtan med vad du vill.

Fryst blåbärscheesecake
8-10 bitar

Botten:
10 st digestivekex
1½ msk kakao
1 msk aocker
75 g smör

Fyllning:
200 g färskost
1½ dl socker
2 st ägg
2 dl grädde
1 msk florsocker
100 g blåbär

Topping:
75 g färskost
1½ dl florsocker
½ msk blåbärspulver
frusna bär

Botten:
1. Klä en springform (18-22 cm) med bakplåtspapper eller tårtplast.
2. Mixa kexen tillsammans med kakao och socker.
3. Smält smöret och tillsätt. Tryck ner kaksmeten i botten av formen och ställ åt sidan.

Fyllning:
1. Separera äggen.
2. Vispa gulor, färskost och socker.
3. Vispa grädden fast och tillsätt smeten.
4. Mixa eller finhacka blåbären och vänd ner i smeten.
5. Vispa vitorna fast och vänd försiktigt ner i smeten.
6. Häll smeten i formen och låt stå i frysen i minst 5 timmar.

Topping:
7. Vispa florsocker och färskost slätt, bred över tårtan, toppa med bär och blåbärspulver.
8. Låt tårtan stå framme ca 30 minuter före servering.

Enkelt & gott!

1

Författare: yvonnelandin

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x