ANNONS

Choklad- & kaffekaka med saffransfyllning

/
Nordic Ware

Sebastian Landin

I reklamsamarbete med Hippie de Luxe.

Om en vecka är det första advent och det här är mitt förslag till fika den dagen.

Den saftiga kakan är smaksatt med kakao och kaffe, du kan hoppa över kaffet om du inte gillar det men jag tycker att de två smakerna passar så bra med saffran. Fyllningen är som en slags cheesecakeskräm som lyfter en annars rätt så vanlig kaka till nya höjder.

Formen heter Pine Forest och kommer från NordicWare. Det finns så himla många olika mönster på NordicWares formar och de är väldigt lätta att baka med. Jag ser till att smöra formen supernoga med mjukt smör eller flytande smör och brukar sällan mjöla eller ströa formen. Däremot ser jag till att kakan får svalna 5-10 minuter i formen innan jag försiktigt, men bestämt, skakar loss kakan från dess kanter. Först när jag ser att kanterna är fria så vänder jag upp kakan på ett fat och låter den svalna helt under formen. Bättre låta den stå extra länge än för kort tid.

Den här formen rymmer 2.2 liter och när man bakar i den så blir det så fint att pudra över lite florsocker som snö på grantopparna. Instant julstämning!

Ha tålamod med den här kakan och öppna den inte förrän den svalnat helt och låt den gärna stå i kylen över natten.

Chokladsaffranskaka Nordicware bakalite.se 1

Sebastian Landin

Chokladkaka med saffransfyllning
Fyllning:

200 g färskost
½ dl socker
½ g saffran (1 paket)
1 st ägg
1 msk mjöl

Kaka:
5 dl mjöl
1½ dl kakao
3 tsk espressopulver (kan uteslutas)
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
½ tsk salt
3 st ägg
2½ dl socker
1½ dl rapsolja
2½ dl yoghurt, ca 10% fetthalt

Smör till formen

Instruktioner:
Fyllning:

1. Mortla saffran med lite socker.
2. Vispa samman ägg, socker, saffran och mjöl.
3. Tillsätt färskost och vispa slätt.
4. Häll upp i en spritspåse och lägg i kylen. Använd en vanlig fryspåse om du inte har en spritspåse.

Kaka:


5. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform med hål, ca 2 liter, noga med smör.


6. Vispa samman yoghurt, olja och ägg.


7. Blanda vetemjöl, socker, kakao, espressopulver, salt, bikarbonat och bakpulver. Tillsätt och vispa slätt.


8. Häll 3/4 av smeten i formen och knacka den mot bordet så att smeten kommer ner ordentligt.


9. Klipp ett hål i spritspåsen, ca 1 cm, och fördela all fyllning i en ring i mitten av smeten. Var nog och se till att ingen fyllning nuddar formens kanter.


10. Täck försiktigt fyllningen med resten av smeten och knacka formen mot bordet.


11. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-45 minuter eller tills kakan stannat och en provsticka kommer ut torr.


12. Låt svalna i formen och skaka sedan försiktigt loss kakan från formens kanter. Vänd sedan upp kakan på ett fat och låt stå under formen. Gärna över natten i kylen.


Chokladsaffranskaka Nordicware bakalite.se 2

Sebastian Landin


Enkelt & gott!

2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Följ mig på Instagram!

@bakalite.se
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00