ANNONS

Snygg pepparkaksrulle med marsipan & choklad

/
Pepparkaksrulle bakalite.se 3

Förra årets favorit!

Rullar, jag gillar rullar. Det är så enkelt att få något att se snyggt ut då. Visst, det är inte jättekul att kavla, men annars är det här ett väldigt enkelt bakverk.
Och gott, gott säger jag!

Jag använde köpta pepparkakor vilket innebar att jag var fick tillsätta extra pepparkakskryddor för att få ordentligt med smak. Om du använder hembakade pepparkakor så behövs det troligen inte.

Du kan också använda ogräddad pepparkaksdeg istället för den fyllning jag gjort här. Om du gör din egen pepparkaksdeg kan du skippa bikarbonaten eftersom du ändå inte ska grädda kakor av degen. Mitt recept hittar du här.

Jag gillar när pepparkakor har mycket smak, gärna lite hetta från ingefäran, så mitt recept på pepparkakskryddor har just det. Mycket smak.

Det går bra att använda färdiga marsipanlock, du vet sådana där runda som finns i butik. Använd helst två till det här receptet och så får man liksom skära ut och kaval ihop så att det blir en rektangel.

Förvara rullen inplastad i kylen och skär centimetertjocka skivor.

Just det, använd glutenfria pepparkakor i fyllningen om du vill bjuda på en glutenfri rulle!

Hoppas du tycker om den!

Pepparkaksrulle bakalite.se 2

Pepparkaksrulle
225 g smör
2 dl florsocker
300 g pepparkaksmulor (ca 6 dl)
½ dl kakao
½ tsk salt
ev 1-2 tsk pepparkakskryddor

500 g marsipan, vit, röd eller grön

Topping:
50 g choklad, ca 55%
1 msk smör
1-2 st pepparkaka

Instruktioner:
Fyllning:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat.
2. Vispa ihop smör med florsocker.
3. Mixa kakor till ett fint smul.
4. Blanda kakao, salt och kaksmul och vispa samman med smöret till en kavelbar deg. Tillsätt ev lite rapsolja om degen är för torr.
5. Smaka av och tillsätt eventuellt pepparkakskryddor och blanda in.

Montering:


6. Lägg pepparkaksdegen mellan två bakplåtspapper och kavla till en platta, ca 20 x 23 cm.


7. Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper några mm tunn, till 22 x 25 cm, alltså lite större än degplattan.


8. Lägg plattan med fyllning ovanpå marsipanplattan, så att marsipanen är större än degen i två motsatta ändar. Tryck lätt ihop.


9. Rulla in marsipanen i mitten och följ efter med hjälp av pappret tills du har en tät rulle. Lägg skarven nedåt.


10. Smält choklad tillsammans med smör och rör slätt. Bred eller häll choklad ovanpå rullen.


11. Krossa och strö över pepparkakssmul längs med chokladen.


12. Lägg i kylen att stelna. När chokladen stelnat kan du plasta in den, förvara i kylen.

Enkelt & gott!

0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00