ANNONS

Kalljäst blåbärsbabka

/
_SLP0072

SEBASTIAN LANDIN

Babka, eller en tvinnad vetelängd i limpform, är en höjdare. Här har jag fyllt den med blåbär som variation till kanelbabka.

Om du inte vill kalljäsa så kan du istället dubbla mängden jäst, använd ljummen degvätska och låta degen jäsa i en timme. Följ därefter steg  7.

Kalljäst blåbärsfylld babka
2 st 1½ litersformar

Vetedeg:
3 dl mjölk
2 dl vatten
25 g jäst
1½ dl socker
2-3 tsk kardemumma, färskmalen
12 dl mjöl
½ tsk salt
150 g smör

Fyllning:
75 g smör
200 g färskost
200 g blåbär
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Instruktioner:
Dag 1:
Vetedeg:
1. Ta fram smöret så att det blir rumstempererat. Om du inte har tid så kan du istället hyvla smöret tunt.
2. Häll kall mjölk och vatten i en bunke och lös upp jästen.
3. Tillsätt socker, kardemumma och mjöl. Arbeta samman.
4. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med saltet.
5. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca tio minuter med maskin eller 15 minuter för hand.
6. Plasta in och ställ i kylen över natten.


Dag 2:
7. Klä två limpformar, 1½ liters, med bakplåtspapper. Fukta pappret så formar det sig bättre efter formen.
Fyllning:
8. Vispa samman smör och färskost.
9. Mosa samman hälften av blåbären med socker, vaniljsocker och majsstärkelse.
10. Rör ihop allt till en bredbar kräm.
Montering:
11. Dela degen i två delar och kavla varje del till en platta, ca 45 x 45 cm.
12. Bred på hälften av fyllningen på hela plattan, strö över hälften av blåbären.
13. Rulla ihop plattan till en tight rulle, som när du ska göra vanliga bullar.
14. Dela hela rullen med en kniv i mitten längs med längden och tvinna försiktigt ihop med ränderna uppåt. Lägg längderna i formarna.
15. Låt jäsa övertäckt i en timme.
Sockerlag:
16. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.
Gräddning:
14. Sätt ugnen på 175 grader.
15. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i ca 60 minuter, eller tills de fått färg och känns fasta när du trycker lite lätt ovanpå.
16. Pensla bröden direkt när du tagit ut dem med sockerlag och låt svalna helt i formarna.

_SLP0072

SEBASTIAN LANDIN

Enkelt & gott!

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00