ANNONS
Integritet på Tailsweep

Glutenfri kladdkaka med nougattopping

/

Sebastian Landin

Fick en fråga på Instagram om en glutenfri kladdkaka och insåg att jag inte bakat någon. Så vad gör jag, jag bakar en och oj oj oj.

Det här kan vara den godaste kladdkaka jag gjort. Kanterna är perfekt hårdmjuksega, älskar den delen. Skillnaden i övrigt från en vanlig kladdkaka är texturen, eftersom jag valde att ha i mandelmjöl så blir det inte helt slätt. Personligen så gillar jag när det är lite mer textur så jag är nöjd.

Sebastian Landin

Jag gjorde en enkel nougattopping med lite rostade hasselnötter, gott gott men kladdkakan klarar sig i sin ensamhet eller med vanliga tillbehör såsom glass, grädde och bär.

Glutenfri kladdkaka med nougat

8-10 bitar

Kladdkaka:
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1 dl kakao
3 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 st ägg

Smör till formen

Topping:
250 g nougat
1 dl grädde
1 msk rostade hasselnötter (kan uteslutas)

Instruktioner:
Kladdkaka:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en springform, 20 cm, med bakplåtspapper i botten och smörj in kanterna med smör.
3. Smält smöret och rör ner sockret, låt svalna något.
4. Blanda mandelmjöl, potatismjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver och tillsätt.
5. Tillsätt ägg och vispa slätt.
6. Häll upp smeten i formen och jämna till.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter, mitten ska ha rest sig något och kanterna ha satt sig. Mitten ska vara något rörlig.
8. Ta ut och tryck direkt ner kanterna försiktigt med en sked. Upprepa medan kakan svalnar, jämna till hela kakan genom att försiktigt pressa baksidan av en sked mot ytan.
9. Låt svalna helt i formen och lossa sen försiktigt ur formen. Du kan behöva använda en kniv eller liknande för att få kakan att släppa från formen.

Topping:
10. Dela en rumstempererade nougaten i mindre bitar och lägg i en bunke med grädden.
11. Vispa till en bredbar kräm och bred ut eller spritsa ovanpå kakan.
12. Strö eventuellt över lite hackade nötter och servera kakan rumstempererad.

Sebastian Landin

Enkelt & gott!

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00