ANNONS
Integritet på Tailsweep

Saftig saffranslängd med vit chokladfyllning

/

Sebastian Landin

I samarbete med Rusta.

I tid för första advent, som ju infaller redan i november i år, är det här mitt förslag till adventsfika. En smakrik och god saffranslängd i fin form, fylld med smör och vit choklad som garanterar ett saftigt julfika. Tillsätt torkade tranbär eller russin för ännu mer smak.

Den här längden, eller babkan som det egentligen är, kan fyllas med det du gillar. Jag har gjort en med kanel tidigare, den hittar du här, och det går såklart lika bra att ha i mandelmassa, sylt eller bara smör, socker och vanilj.

Sebastian Landin

Ett klipp där man ser hur jag gör finns här.

Saffranslängd med vit choklad
1 st längd

Saffransdeg:
½ g saffran
½ msk citronsaft
25 g jäst
3 dl mjölk eller vatten
1 dl socker
6-7 dl mjöl
75 g smör
½ tsk salt

Fyllning:  
75 g smör
150 g vit choklad
1 dl russin eller torkade tranbär (kan uteslutas)

Sockerlag:
½ dl vatten
½ dl socker

Instruktioner:
1. Ta fram smöret, både till fyllning och deg, så att det blir rumstempererat.

Saffransdeg:
2. Mortla saffran med lite socker, tillsätt citronsaft och låt stå och dra.
3. Smula jästen och lägg i bunken.
4. Värm mjölken till ljummet, tillsätt och rör om tills jästen lösts upp.
5. Tillsätt socker, saffran och mjöl. Arbeta samman till en deg.
6. Dela smöret i mindre bitar och tillsätt tillsammans med salt.
7. Arbeta samman till en glansig och smidig deg som släpper från bunkens kanter. Det tar ca fem minuter med maskin eller tio minuter för hand.
8. Täck över bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
9. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 24 cm.
Om du inte har en springform kan du grädda längden på en plåt med bakplåtspapper. Längden kommer dock jäsa ut en del och få en annan form än om den gräddas i en bakform.

Fyllning:
10. Riv eller mixa chokladen till ett fint smul.
11. Grovhacka russin eller tranbär.

Utbakning:
12. Kavla ut degen till en platta, ca 30 x 40 cm.
13. Bred smör jämnt över hela plattan och strö över choklad och ev russin eller tranbär.
14. Rulla ihop degplattan till en rulle, som när du ska göra bullar. Använd en vass kniv och dela hela rullen i mitten längs med längden. Tvinna försiktigt ihop med ränderna uppåt. Forma till en ring och kläm ihop ändarna.
15. Lyft försiktigt över ringen i springformen och låt jäsa övertäckt i en halvtimme.

Sockerlag:
16. Koka upp vatten och blanda med socker, rör om tills sockret lösts upp.

Gräddning:
17. Sätt ugnen på 200 grader och ställ in en plåt längst ner i ugnen.
18. Ställ in formen på plåten och grädda längden i 20-25 minuter eller tills den fått färg och känns fast när du känner på trycker lätt på den.
19. Pensla längden direkt med sockerlag och låt svalna i formen.

Sebastian Landin

Glad första advent!

0

Följ mig på Instagram!

@bakalite.se
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00